MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeOver broodIngrediëntenNoten, zaden en vruchten

Noten, zaden en vruchten

Noten, zaden en vruchten zoals rozijnen, amandelen of pitten worden veel verwerkt in brood. Maar ook andere extra ingrediënten zoals kruiden, kaas of groenten (bijvoorbeeld ui) worden toegevoegd. Dit soort ingrediënten kunnen een basisbrood speciaal maken. Er zijn dan ook vele soorten luxe en speciaalbrood. De verschillende toevoegingen hebben invloed op de voedingswaarde van het brood. Bij meergranenbrood zie je vaak dat er meerdere granen, zaden en pitten worden gebruikt. Het verschil is als volgt:

  • Granen worden gebruikt als basis voor het brood. Van granen wordt meel of bloem gemalen waar het brood van gebakken wordt. Granen zijn rijk aan koolhydraten.
  • Pitten worden gebruikt in het brood zelf maar ook erbovenop als decoratie. Een pit zit officieel in het binnenste van diverse pitvruchten zoals appels en kersen. De meeste pitten zijn niet eetbaar, uitzonderingen zijn de zonnebloem- en pijnboompitten. In de volksmond worden ze pitten genoemd maar plantkundig zijn het grote zaden.
  • Zaden worden het meest gebruikt als decoratie. Denk maar aan sesam- en maanzaad. Over het algemeen zijn zaden rijk aan (onverzadigd) vet en daardoor voedzaam.