MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Wat te doen met oud brood

HomeOver broodWat te doen met oud brood

Wat te doen met oud brood

Helaas wordt er dagelijks ontzettend veel brood weggegooid. Van alle voedingsmiddelen in onze keuken is brood één van de meest verspilde producten. En in de supermarkt of bij de bakker blijft er dagelijks brood over dat niet verkocht is.

Als je bedenkt dat jouw favoriete bakker de hele nacht heeft gewerkt om vers, lekker en knapperig brood of heerlijke taartjes voor jou te bereiden... dan zou het super jammer zijn om het te verspillen, nietwaar? Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat er geen kruimel verspild wordt.

Red onverkochte producten

Er gaat niets boven een krakend vers brood. Daarom zorgen bakkers en supermarkten dat er altijd - de hele dag door - vers brood in de schappen ligt. Aan het einde van de dag is er brood over in de bakkerij of supermarkt dat niet meer wordt verkocht. Volgens een studie van Bakkerspanel verliezen bakkerijen in België gemiddeld 7% van hun wekelijkse productie. Gelukkig krijgt het overgrote deel van dit overgebleven brood een tweede bestemming. Een groot deel van het brood wordt verwerkt tot veevoer. Daarmee heeft dit brood ook een calorische bestemming. Een klein deel wordt verwerkt tot paneermeel of croutons. Daarnaast ontpoppen zich initiatieven om oud brood nieuw leven in te blazen. Van oud brood wordt er zelfs bier gebrouwen.

Een ander initiatief is Too Good To Go, een oplossing om onverkochte producten te herwaarderen en tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan. Een win-win situatie, want ook bakkers en supermarkten vinden het spijtig dat hun lekkere producten in afval worden omgezet, zowel om economische als om milieuredenen.

Op de applicatie Too Good To Go bieden de bakkerijen en supermarkten in jouw buurt hun onverkochte producten aan het einde van de dag aan. Zo kunnen deze heerlijke broodjes, koffiekoeken en taartjes nog worden gered. En kunnen ze toch nog met liefde en smaak worden opgegeten.

Hoe werkt Too Good To Go? Heel eenvoudig: download de app op een smartphone, activeer de lokalisatiefunctie om de winkels in jouw buurt te zien die onverkochte producten aanbieden. Reserveer dan jouw pakketje. Het kan betaald worden via die app aan ⅓ van de prijs. Vergeet het dan vooral niet te gaan halen op het aangegeven tijdstip. Download de Too Good To Go-app via http://share.toogoodtogo.com/

Bewaartips

Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen in de keuken. In Vlaanderen blijkt dat brood en gebak 23% van het huishoudelijk afval uitmaken.

  1. Brood kan je makkelijk invriezen. Heb je meer op je bord gekregen dan je op kunt? Of had de bakker geen broodjes meer? In dat geval is je vriezer je beste vriend. Brood is minstens 1 maand houdbaar in de diepvries. Tip: vries het brood in porties van een paar sneetjes in, zodat je alleen ontdooit wat je nodig hebt.
  2. De oven doet wonderen: met stokbrood, pistoletjes of ander gebak dat een beetje zacht geworden is. Een scheutje water, een paar minuten in de oven en hun knapperigheid is terug!
  3. "Eet je korstjes op": een zin die kinderen en hun ouders goed kennen. Maak er soldaatjes van om in een gekookt ei te dopen... of bak ze in een pan met een beetje boter. We wedden dat iedereen snel zal vergeten dat het om taaie korst gaat?

Recepten met oud brood

  1. 50 tinten broodpudding: Meng 500 g oud brood, 60 cl warme melk, 50 g bruine suiker, 70 g peperkoek, 3 eieren, een snuifje kaneel en een zakje vanillesuiker. Giet het mengsel in een beboterde bakvorm. 1 uur bakken op 170 °C en klaar! Je kunt het op duizend manieren maken (met chocolade, gedroogd fruit, citrusschil, pindakaas, enz.).
  2. Wentelteefjes: Week een sneetje oud brood in een losgeklopt ei met melk. Bak dan het brood in boter tot het een beetje goudgeel kleurt. Serveer met aardbeien en poedersuiker. Een klassieker op je bord in een mum van tijd...
  3. Zelfgemaakt paneermeel: Ideaal voor de zelfgemaakte kroketten. Je kan ze gemakkelijk zelf bereiden door een sneetje getoast oud brood tot kruimels te vermalen.

 

Mediterrane broodtaart

Mediterrane broodtaart

Ook lekker om eens te proberen als je nog wat oud brood over hebt.

Belgen eten te weinig brood

Belgen eten te weinig brood

Lees hier meer over hoe dat komt.

Delen via