MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeOver broodBrood bewaren

Tips om brood langer vers te houden

Deze tips zorgen ervoor dat je brood langer vers blijft en zijn smaak en structuur behoudt.

Bewaren
Brood kan je het beste bewaren in een plastic zak, die je opbergt in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Het is belangrijk dat de broodtrommel schoon en fris is, dus zonder kruimels en condens. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak.

Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat namelijk water los tussen -5°C en +5°C, waardoor het brood uitdroogt.

Belegde sandwiches en broodjes  daarentegen kun je beter wél koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip, vis- of vleeswaren, gezien de  kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.

Invriezen
Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen. Gebruik het bij voorkeur wel binnen enkele weken. Wanneer je het langer in de vriezer bewaart, droogt het wat uit. Brood kan het beste worden ingevroren in een plastic zak. Is het brood eenmaal ontdooid, dan kun je dit beter niet opnieuw invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.

Oud brood hergebruiken
Gooi brood dat toch oud is geworden, niet direct weg. Je kunt er nog allerlei lekkere dingen mee maken. Van oud brood maak je eenvoudig croutons voor in de soep, wentelteefjes (“Verloren brood”) of paneermeel. Of je roostert de boterhammen om er bruschetta van te maken of toast, lekker belegd met bijvoorbeeld kaas, tomaten of vleeswaren. Bekijk de recepten voor meer ideeën en de werkwijze.

Pistolets en andere harde broodjes die zacht geworden zijn, doe je circa 2,5 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. En je hebt weer een krokante korst!

Lekker en gezonder gratineren
Snij of breek oud brood in stukken en leg die op de bodem van een ovenschaal. Bedek met een laag gebakken en gekruid gehakt. Voeg dan een laagje groenten toe (spinazieblaadjes, courgettes, gegrilde aubergine ...) en een laagje saus (bechamelsaus, tomatensaus ...). Werk af met een beetje kaas.

Tip: Druk de laagjes stevig aan met de hand of met de bodem van een groot glas voor je de saus toevoegt. Het brood neemt dan meer vocht op en neemt het aroma van het vlees en de groenten over. 

Trefwoorden

Delen via

Over brood
Brood bewaren