MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Eiwitten

Eiwitten zijn bouwstenen: ze bevatten de aminozuren die ons lichaam nodig heeft om de eigen eiwitten aan te maken. Op die manier staan ze in voor de ontwikkeling en vernieuwing van onze cellen.

Eiwitten worden daarom over het algemeen niet gebruikt als energiebron. Ze worden gewoonlijk ook niet opgeslagen als reserve, zoals dat het geval is met de vetten en de suikers die we binnenkrijgen. Eiwitten lijken ook meer verzadiging te geven dan vetten (ze zorgen voor afwezigheid van het hongergevoel). Daarom zijn eiwitten een populair onderdeel van afslankdiëten.

Van onze totale energie-inname zou 9 tot 11 % moeten bestaan uit eiwitten*. Een volwassen vrouw die 2000 calorieën per dag consumeert, zou dus ongeveer 50 gram eiwitten per dag moeten eten. Naar schatting halen we in België 16% van onze totale energie-inname uit eiwit: meer dan voldoende dus! Je kunt tot 25% van je energie-inname uit eiwitten halen (voor 2000 kcal betekent dit 125 g eiwitten per dag) zonder dat je gezondheidsproblemen krijgt. Brood levert ongeveer 10 gram eiwitten per 100 g.

 

* Hoge Gezondheidsraad, 2009.

Gezondheid
Eiwitten