MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeOver broodVoedingswaarde

Voedingswaarde

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te functioneren en presteren, zoals werken, wandelen of sporten, maar ook om te denken of te slapen. Ook inwendige processen, zoals het kloppen van ons hart, is ervan afhankelijk. Deze voedingsstoffen zitten in ons voedsel. Voedingsstoffen worden grofweg verdeeld in:

  • Macrovoedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten
  • Microvoedingsstoffen: vitamines, mineralen en spoorelementen

Het lichaam heeft grote hoeveelheden macrovoedingsstoffen nodig. Macrovoedingsstoffen leveren energie en zijn bouwstoffen. Van microvoedingsstoffen hebben we maar kleine hoeveelheden nodig, al zijn ze (ook) zeer belangrijk voor ons lichaam.

Brood bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Brood is de leverancier van koolhydraten, eiwit, vezels, en bepaalde vitamines en mineralen. De totale hoeveelheid voedingsstoffen wordt de voedingswaarde van een product genoemd. Het belangrijkste ingrediënt in brood dat bijdraagt aan de voedingswaarde is bloem, meel of volkorenmeel. Daarnaast kan de bakker nog vruchten, zaden of noten toevoegen aan het brood. Ook deze ingrediënten dragen bij aan de uiteindelijke voedingswaarde van een brood.

Voedingswaarde in cijfers

De NUBEL-tabel geeft de voedingswaarde van verschillende broodsoorten die vaak worden verkocht op de Belgische markt. Er staan een dertigtal soorten brood- en bakkerijproducten in de NUBEL-tabel. Hieronder de voedingswaarde van wit, bruin en volkoren tarwebrood. 

Product Energie Vet (g) Verzadigd vet (g) Koolhydraten (g) Suikers (g) Vezels (g) Eiwitten (g) Zout (g)
Volkorenbrood 243 kcal/1020 kJ 1,9 0,5 41,9 1,5 6,7 11,4 1,05
Bruin brood 250 kcal/1060 kJ 1,8 0,4 46,7 2,3 4,7 9,0 1,21
Wit brood 258 kcal/1082 kJ 1,5 0,4 51,2 2,6 2,9 8,4 1,20

Bron: NUBEL

Het is belangrijk te vermelden dat de producten die je koopt in zowel gewicht als voedingswaarde kunnen afwijken van de waarden in de bovenstaande tabel. Voor de exacte voedingswaarde controleer je beter het etiket, of vraag je het even aan je bakker.

 

Trefwoorden

Delen via

Over brood
Voedingswaarde