MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Brood en kinderen

HomeGezondheidBrood en kinderen

Brood en kinderen

De aanbevolen hoeveelheid brood per dag

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan dat, vanaf de leeftijd van 1 jaar, koolhydraten 50 tot 55% van de totale energiebehoefte zouden uitmaken. Koolhydraten zouden dan voornamelijk moeten komen uit volle graanproducten (bv. volkorenbrood), aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit.

De Voedingsdriehoek is ook voor kinderen een goede leidraad om gezond te kiezen. Bruin- en volkorenbrood zijn daarom voor kinderen een goede keuze, wat direct bijdraagt aan de vezelinname.

Hoeveel sneetjes brood dat juist betekent voor een kind, hangt af van de energiebehoefte van dat kind. Die energiebehoefte wordt berekend op basis van het gemiddelde gewicht, de gemiddelde lengte en groei voor een bepaalde leeftijd.

Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind brood geven?

Kinderen kunnen al heel vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 8 maanden. De allerkleinsten kunnen beginnen met lichtbruin brood, zonder pitjes of hele korrels. Ook al heeft een kind dan nog geen tanden, zo'n stukje brood kan het toch al op. Met de kaken en de tong maalt het kind het brood fijn. Zo leert een baby kauwen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek. Hoe beter de mondmotoriek zich ontwikkelt, hoe beter en sneller een kind leert praten.

Gaat het eten van stukjes bruinbrood goed, dan kan vanaf 8 maanden een papmaaltijd vervangen worden door een broodmaaltijd. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan een kind dagelijks 2 broodmaaltijden gebruiken. Stap geleidelijk over naar volkorenbrood wanneer het kind hier mondmotorisch klaar voor is.

Beleg is vooral in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes. Besmeer het brood bijvoorbeeld met wat zachte margarine. Gaan die eerste stukjes brood er goed in en krijgt het kind een broodmaaltijd? Ook dan is beleggen van boterhammen met mate belangrijk. Het hoeft niet teveel, brood is ook lekker zonder beleg. Kies er bijvoorbeeld voor om stukjes banaan uit te smeren, of het brood te beleggen met notenpasta of peulvruchtenspread. Ook plakjes gekookt ei of plattekaas zijn gezonde belegopties.

Waarom is het ontbijt voor kinderen belangrijk?

Goed ontbijten is voor iedereen van belang, maar zeker voor schoolgaande kinderen. Ontbijten hangt samen met een lager risico op overgewicht en obesitas. Kinderen en jongvolwassenen die (regelmatig) ontbijten hebben een lagere Body Mass Index (een maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding met je lengte). Dat blijkt uit onderzoek. Daarnaast blijkt dat deze kinderen en jongvolwassenen zich ook beter kunnen concentreren en betere prestaties leveren, een beter welzijn hebben en een hogere kwaliteit van leven. Daarbij maken zij vaak betere voedingskeuzes, wat gunstig is voor de gezondheid op de lange termijn. Bovendien helpt het ontbijt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het percentage “regelmatige” ontbijters ligt het hoogst bij kinderen (3-9 jaar) (90%) en neemt sterk af in de daaropvolgende leeftijdsgroepen. Dat betekent dat heel wat kinderen zonder ontbijt naar school gaan.

Waaruit bestaat een goed ontbijt?

Een goed ontbijt bevat (volkoren) graanproducten zoals volkorenbrood, muesli of havermout. Zachte margarine of minarine, melk en melkproducten (ongesuikerd), (plantaardig) beleg, zoals fruit, groenten, notenpasta of peulvruchtenspread. Voor tips over welk soort broodbeleg je het beste kunt kiezen, verwijzen wij graag naar de website van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Brood is een belangrijke leverancier van koolhydraten, voedingsvezel, plantaardige eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, koper, magnesium en jodium. Dankzij het convenant bakkerszout worden sinds 2009 alle bakkers in België aangespoord jodium verrijkt zout te gebruiken. Daardoor onderscheidt brood zich van andere graanproducten, zoals ontbijtgranen, waarvoor dit convenant niet van kracht is.

 

Lees ook Kolletje & Dirk

Lees ook Kolletje & Dirk

Probeer lekkere broodrecepten

Probeer lekkere broodrecepten

Delen via