MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE
DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN
- De scholen zijn weer begonnen. De ochtend kan dan best hectisch zijn; er moet veel gebeuren in korte tijd.
- De meeste brooddozen van leerlingen in Vlaamse basisscholen zijn gevuld, maar de inhoud is vaak ongezond. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent en het Vlaams Instituut Gezond Leven.
- Voor de meeste mensen zijn er geen gezondheidsbezwaren om brood te eten. Sommige mensen kunnen echter geen gluten verdragen. Dat is duidelijk bij mensen met coeliakie of tarwe-allergie. Maar er is ook een groep die klachten ondervindt bij wie deze voedselovergevoeligheden zijn uitgesloten. Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten maagdarmklachten veroorzaakt een cruciale rol speelt bij het al of niet ervaren van deze klachten bij die groep mensen.
- Deze week is het week van het brood waarin volkorenbrood centraal staat. Het bakkerijmuseum heeft in het kader van de week van het brood Kathou Wagemans, coördinator van vzw Brood en gezondheid geïnterviewd. Lees hier het volledige interview met Kathou.
- Desembrood is niet alleen lekker, de fermentatie waarmee desembrood tot stand komt zou ook gezondheidsvoordelen hebben. Diverse wetenschappelijke studies laten zien dat desemfermentatie pluspunten heeft. Fermentatie zorgt dat voedingsstoffen beter beschikbaar worden voor het lichaam en ook de glycemische index van brood kan verlagen. Maar of dat zich uiteindelijk doorvertaalt in voordelen voor de gezondheid, kunnen wetenschappers nog altijd niet zeggen.
-
-
-
-
-