Is desembrood gezonder?
Desembrood is niet alleen lekker, de fermentatie waarmee desembrood tot stand komt zou ook gezondheidsvoordelen hebben. Diverse wetenschappelijke studies laten zien dat desemfermentatie pluspunten heeft. Fermentatie zorgt dat voedingsstoffen beter beschikbaar worden voor het lichaam en ook de glycemische index van brood kan verlagen. Maar of dat zich uiteindelijk doorvertaalt in voordelen voor de gezondheid, kunnen wetenschappers nog altijd niet zeggen.
In een recente publicatie* hebben wetenschappers alle bestaande onderzoeken naar het effect van desemfermentatie op de gezondheid op een hoop gegooid en gekeken naar overeenkomsten. Verschillende onderzoeken laten verschillende effecten zien. “Wij kunnen niet zeggen dat desembrood gezonder is dan gistbrood”, concluderen de wetenschappers.
De boodschap blijft: kies volkoren
Hoe gezond het brood is, wordt namelijk niet zozeer bepaald door het gebruik van gist of desem. Voor desembrood kan volkorenmeel, meel of bloem gebruikt zijn van verschillende graansoorten, en dát bepaalt echt hoe voedzaam het brood is.
Desembeslag
Om een desembrood te bakken, voegt de bakker een beetje desembeslag toe aan het brooddeeg, in plaats van gist dus, maar ook met als functie het deeg te laten rijzen tot een mooi brood. Desembroden zijn vaak wel wat steviger en compacter, omdat gist meer volume geeft. En desembrood heeft een robuuste korst en volle smaak, wat je proeft in het brood.
Benieuwd hoe desem precies wordt gebakken? Lees ook Desembrood, een brood met karakter
* Bron: Ribet, L., Dessalles, R., Lesens, C., Brusselaers, N., & Durand-Dubief, M. (2022). Nutritional benefits of sourdoughs: A systematic review. Advances in Nutrition.