MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeOver broodVoedingsstoffen

Voedingsstoffen

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te functioneren en presteren (bijvoorbeeld om te werken, wandelen of sporten), maar ook om te denken of te slapen. Ook inwendige processen, zoals het kloppen van ons hart, zijn ervan afhankelijk. Deze voedingsstoffen zitten in ons voedsel. Voedingsstoffen worden grofweg verdeeld in:

  • macrovoedingsstoffen (zoals eiwitten, vetten en koolhydraten)
  • microvoedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen)

Een geheugensteuntje is dat het lichaam van macrovoedingsstoffen grote hoeveelheden nodig heeft. Macrovoedingsstoffen leveren energie en zijn bouwstoffen. Van microvoedingsstoffen hebben we maar kleine hoeveelheden nodig, al zijn ze (ook) heel belangrijk voor ons lichaam.

Brood bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Het is een leverancier van koolhydraten, voedingsvezels, eiwit, B-vitamines en mineralen. De totale hoeveelheid voedingsstoffen noemen we de voedingswaarde van een product. Het belangrijkste ingrediënt in brood dat bijdraagt aan de voedingswaarde is bloem en/of meel. Daarnaast kan de bakker nog vruchten, zaden of noten toevoegen aan het brood. Ook deze ingrediënten dragen bij aan de uiteindelijke voedingswaarde van een brood.