MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsVerschillen in tarwebloem – vroeger en nu

Verschillen in tarwebloem – vroeger en nu

Tarwe is al meer dan 10.000 jaar één van de meest geteelde gewassen in Europa en brood maakt al eeuwenlang een belangrijk deel uit van onze voeding. Maar foodbloggers en dieetgoeroes uiten regelmatig hun bezorgdheid over mogelijke negatieve effecten van tarwe en brood op de gezondheid. Ook zou de voedingswaarde van tarwe verminderd zijn de huidige manier van telen. Britse2 en Vlaamse2 onderzoekers zochten dit uit en hebben recent hun resultaten gepubliceerd.

De Britse onderzoekers vergeleken 39 verschillende tarwesoorten met elkaar uit de periode 1790-2012. Tegenwoordig wordt meer tarwe geteeld, waardoor de opbrengst is verhoogd maar de voedingswaarde is gedaald, aldus bezorgde consumenten. De Britse onderzoekers hebben de verschillende tarwesoorten drie jaar laten groeien en vervolgens geoogst en gemaald. De tarwebloem is vervolgens geanalyseerd op het gehalte voedingsvezel en verschillende voedingsstoffen.  

De hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen varieerde tussen de jaren, wat volgens de onderzoekers betekent dat de omgeving veel invloed heeft op de teelt. Wel werden trends waargenomen. Zo nam de concentratie van vezel en oplosbare suikers toe en nam de concentratie zink en ijzer af. Echter, dit neemt niet weg dat broodtarwe een interessante bron blijft voor deze mineralen omdat het gehalte van deze mineralen gemiddeld veel hoger ligt dan in andere levensmiddelen. Bovendien is de toename van vezel positief; een hogere vezelconsumptie verlaagd immers het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes en (darm)kanker.

Ondanks de verschillen in voedingswaarde toont dit onderzoek niet aan dat de huidige manier van tarwe telen negatief is voor de gezonde componenten van tarwebloem. Broodtarwe bevat alsnog veel voedingsstoffen en brood past daarom prima in een gezond voedingspatroon. De Vlaamse onderzoekers ondersteunen deze bevindingen: variatie in broodsoorten van diverse granen geeft lichte voordelen, maar is geen must voor een gezond persoon met een evenwichtig voedingspatroon. Kies wel altijd voor volkoren, daar is immers de hele graankorrel in verwerkt en bevat dus alle voedingsstoffen die het graan te bieden heeft!

Bronnen:
1. Lovegrove, A., Pellny, T. K., Hassall, K. L., Plummer, A., Wood, A., Bellisai, A., Przewieslik-Allen, A., Burridge, A.J., Ward, J.L. & Shewry, P. R. (2020). Historical changes in the contents and compositions of fibre components and polar metabolites in white wheat flour. Scientific reports10(1), 1-9.

2. Van Boxstael, F., Aerts, H., Linssen, S., Latré, J., Christiaens, A., Haesaert, G., Dierickx, I., Brussele, J. & De Keyzer, W. (2020). A comparison of the nutritional value of Einkorn, Emmer, Khorasan and modern wheat: whole grains, processed in bread, and population‐level intake implications. Journal of the Science of Food and Agriculture.

3. Shewry, P. R., Pellny, T. K., & Lovegrove, A. (2016). Is modern wheat bad for health?. Nature plants2(7), 1-3.

Trefwoorden

Delen via