MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Broodverbeteraars

Broodverbeteraars zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Voor de consument zorgen broodverbeteraars daardoor voor een kwalitatief goed en veilig brood, ongeacht bijvoorbeeld de weersomstandigheden.

Broodverbeteraars kunnen ook worden gebruikt om bakprocessen te verbeteren of te versnellen. Zowel voor de bakker als voor de consument hebben broodverbeteraars dan ook vele voordelen.

Broodverbeteraars kunnen bestaan uit een combinatie van ingrediënten, van zowel natuurlijke als niet-natuurlijke (synthetische) oorsprong. Het gaat bijvoorbeeld om melkproducten, vetten, suikers, emulgatoren, enzymen, gluten, ei-bestanddelen, sojameel en/of meelverbeteraars. Sommige van deze grondstoffen hebben een E-nummer. Dit E-nummer betekent dat de stof op Europees niveau is onderzocht op nut en veiligheid en goedgekeurd is voor gebruik.

Stoffen met een E-nummer worden additieven genoemd. Emulgatoren en sommige meelverbeteraars, zoals ascorbinezuur (E300 = vitamine C), hebben zo'n E-nummer. Omdat de namen van deze stoffen meestal ingewikkeld zijn, worden ze vaak niet vermeld. In de plaats daarvan staat het E-nummer op de verpakking, wel altijd in combinatie met de functie. Een voorbeeld is emulgator (E322). Een E-nummer geeft de garantie dat de stof die is gebruikt bij of in het brood gegarandeerd veilig is.

Er zijn bakkers of bakkerijen die kiezen voor een broodbereiding met langere rijstijd en minder of geen gebruik van broodverbeteraars en/of additieven. Interesse? Informeer dan eens bij de bakker of verkoper naar het gebruik van broodverbeteraars.