MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVeelgestelde vragenBroodsoorten (8)Is meergranenbrood extra gezond?

Is meergranenbrood extra gezond?

Een meergranenbrood ziet er door de donkere kleur en de toegevoegde zaden, noten en pitten extra lekker én gezond uit. Maar klopt dat wel? Is meergranenbrood extra gezond?

De gezondheid van brood wordt vooral bepaald door de hoeveelheid (volkoren)meel en (witte) bloem die wordt gebruikt. Hoe meer volkorenmeel, hoe meer vitamines, mineralen en voedingsvezels en dus hoe gezonder het brood.

Meergranenbrood kan gemaakt zijn van alleen (witte) bloem, van alleen volkorenmeel of van een combinatie. Je hebt dus wat 'lichter' meergranenbrood en wat 'donkerder' meergranenbrood.

Om te weten of jouw meergranenbrood het allergezondste brood is, kun je kijken of het brood is gemaakt van (volkoren)meel of (witte) bloem. Raadpleeg hiervoor het etiket of vraag info bij jouw bakker. Zie je op het etiket als eerste ingrediënt volkorenmeel staan en geen bloem dan gaat het om een volkoren meergranenbrood.

Een volkoren meergranenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste voedingsstoffen. Als er ook gebroken of geplette graankorrels, noten, pitten of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen dan een gewoon volkorenbrood. Lees er meer over in ‘Wat voegen noten en zaden toe aan brood?’

Het meergranenbrood kan ook gemaakt zijn van (witte) bloem, dan is het een wit meergranenbrood. En zie je op het etiket een combinatie van bloem en volkorenmeel (deze combinatie wordt ook wel tarwemeel genoemd), dan is het een bruin meergranenbrood.

Delen via