MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVeelgestelde vragenBroodsoorten (8)Wat is voorgebakken brood?

Wat is voorgebakken brood?

Voorgebakken brood is brood dat al gedeeltelijk gebakken is, maar waarvan de korst meestal nog niet is gekleurd. Deze producten moeten in een tweede fase nog verder worden afgebakken, waarbij het brood een mooie korst krijgt. We noemen ze ook wel ‘bake-off’-broodproducten. Er werd immers vastgesteld dat brood nog verser kan zijn als het zo laat mogelijk wordt afgebakken. Heel vaak wordt gewerkt met diepgevroren voorgebakken producten, maar soms zijn deze broden ook op omgevingstemperatuur beschikbaar, of verpakt onder beschermende atmosfeer.

In verkooppunten wordt meer en meer gewerkt met voorgebakken brood dat een tweede keer kort wordt gebakken, omdat dat ook veel voordelen biedt:

  • Het product is bij aankoop door de consument altijd versgebakken.
  • Er is meer variatie voor de consument omdat er veel meer soorten brood in een kortere periode kunnen worden afgebakken in het verkooppunt.
  • De verkooppunten kunnen gemakkelijker hun aanbod afstemmen op de vraag naar brood. Daardoor kan er de volledige dag vers brood worden voorzien en is er veel minder broodoverschot.

Voorgebakken brood verpakt onder beschermende atmosfeer heeft een voorgevormde plastic verpakking. Daarin zit een speciaal luchtmengsel dat ervoor zorgt dat brood langer houdbaar blijft. Dit brood (bijvoorbeeld stokbroodjes, ciabatta’s en kleinbrood) kan thuis in de oven worden afgebakken.