Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Volkoren

Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel. Daarvoor wordt de hele graankorrel vermalen. Op een product mag alleen ‘volkoren’, ‘volgraan’ of ‘integraal’ vermeld staan als het meel 100% van de graankorrel bevat. Niet in alle landen worden deze naamgevingen opgevolgd. Veel mensen gaan ervan uit dat volkorentarwe is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook van hele korrels rogge, haver, maïs en andere granen kun je volkorenmeel malen. Tarwe heeft uitstekende bakeigenschappen, waardoor deze graansoort het vaakst wordt gebruikt voor brood en bakkerijproducten. Spelt is zeer nauw verwant aan tarwe en de bakeigenschappen zijn dan ook vergelijkbaar. Hoog bus- of vloerbrood van 100% rogge, haver of gerst bijvoorbeeld wordt niet gebakken omdat het minder of andere gluten bevat dan tarwe of spelt. Daardoor kan er geen glutennetwerk ontstaan, wat het brood zijn kenmerkende vorm en luchtige structuur geeft. Vaak worden graansoorten gebruikt in combinatie met tarwe of spelt. Zo kan het alsnog volkorenbrood zijn, maar dan is het ook ‘meergranenbrood’. De meeste broden worden dus gemaakt van tarwe. Als er op de broodverpakking of op het bordje bij de bakker niets speciaals staat weergegeven, is dat ook waar je van uit kunt gaan.

Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel. Omdat de hele graankorrel bij de bereiding van volkorenbrood wordt gebruikt, bevat deze broodsoort in vergelijking met bruin- en witbrood de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezel.

In een uitgebreid onderzoek (Fardet, A. 2010) zijn de mogelijke gezondheidseffecten van volkoren en de werking erachter onderzocht. Daaruit bleek dat het gunstige effect van volkoren waarschijnlijk te danken is aan een combinatie van verschillende ‘bioactieve’ stoffen uit alle onderdelen van de graankorrel, maar vooral uit de zemel en de kiem. Bioactieve stoffen komen van nature voor in plantaardige voedingsmiddelen. Ze hebben veelal een positief effect op de gezondheid maar daarvoor is geen dagelijkse behoefte vastgesteld. Juist de combinatie van alle stoffen die in volkoren voorkomen, maakt het gezond.