MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Tips: hoe herken je volkoren? 

HomeGezondheidVolkorenTips: hoe herken je volkoren?

Tips: hoe herken je volkoren?

Volkorenbrood is een gezonde keuze. Toch is het kiezen voor een volkorenbrood bij de bakker of supermarkt soms lastig. Een paar tips:

1. Volkorenbrood is echt volkoren

Brood mag volgens de Belgische wet enkel volkoren of integraal genoemd worden als voor het meel de hele graankorrel gebruikt is. Volkorenbrood is dus echt volkoren, bekijk of vraag het gerust na bij de bakker op het naamkaartje of op het rek of de broodschuif.

2. Bekijk het etiket op voorverpakt brood

In de ingrediëntenlijst op het etiket staan de ingrediënten van brood in aflopende volgorde van gewicht. De ingrediëntenlijst van volkorenbrood begint vrijwel altijd met “volkoren (tarwe)meel”.

3. Vezelrijk ≠ volkoren

Een vezelrijk product is niet automatisch een volkorenproduct. Een brood verrijkt met bijvoorbeeld tarwe- of haverzemelen, noten of peulvruchtenmeel kan een hoog vezelgehalte hebben, wat niet betekent dat het brood ook de hele graankorrel en bijbehorende voedingsstoffen bevat.

4. Volkorenbrood in verschillende kleuren 

De bruine kleur van brood is géén indicatie voor de hoeveelheid volkoren granen. Sommige witte broden zijn bruin van kleur doordat moutmeel is toegevoegd. Veel volkorenbroden zijn juist licht van kleur. “hoe donkerder, hoe meer vezels” gaat dus niet op.

Recepten met volkorenbrood

Recepten met volkorenbrood

Brood is de basis

Brood is de basis

Delen via