CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Wat is glutenvrij brood?

Mensen met coeliakie kunnen glutenvrij brood eten in plaats van gewoon brood. Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, zoals boekweit, rijst, haver, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs (let op: ‘gewoon’ maïsbrood bevat meestal ook meel gemaakt van tarwe). Ook soja-, kastanje- en kikkererwtenmeel zijn glutenvrij.

Bij aankoop van deze meelsoorten moet je wel opletten dat er ‘glutenvrij’ staat op de verpakking van het meel of het brood (of vraag het even na bij de bakker of winkelier). Meel van deze graansoorten kan namelijk tijdens de productie of verwerking verontreinigd zijn met tarwe. Bij boekweit of haver is dat vaak het geval. 

Er zijn ook producten die bestaan uit ‘glutenvrij’ gemaakte granen. Een voorbeeld van een product uit deze categorie is tarwezetmeel, dat door scheiding van gluten en zetmeel in belangrijke mate van gluten is bevrijd.

Voor meer informatie over het glutenvrije dieet kunt u terecht op de website van de Vlaamse Coeliakievereniging