MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Wat is coeliakie?

Mensen met de ziekte coeliakie (uitgesproken als ‘seuliakie’) verdragen geen gluten. Dat is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en khorasantarwe (kamut). Gewoonlijk worden gluteneiwitten in de darm afgebroken, maar bij coeliakiepatiënten raakt de dunnedarmwand geïrriteerd en (ernstig) beschadigd. Daardoor vermindert de opname van voedingsstoffen. Mensen met coeliakie kunnen last krijgen van diarree of darmverstopping, vitaminetekort (bloedarmoede) en zelfs van groeistoornissen, vermoeidheid en huidklachten.

Coeliakie manifesteert zich meestal al bij kleine kinderen die overgaan op pap of brood van tarwebloem. Maar het gebeurt ook regelmatig dat het pas op volwassen leeftijd ontdekt wordt. In plaats van gewoon brood eten coeliakiepatiënten glutenvrij brood.

Voor meer informatie over coeliakie kun je terecht bij de Vlaamse Coeliakievereniging.

*Haver is in principe toegestaan in een glutenvrij dieet, maar omdat het meestal verontreinigd is met tarwe (tijdens verbouwing en transport), wordt het toch afgeraden. Alleen haver geproduceerd in glutenvrije ketens, bevat geen gluten. Op de verpakking van deze gecertificeerde glutenvrije haver staat het 'glutenvrij'-logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit.

Delen via