MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVeelgestelde vragenBrood en gezondheid (40)Wat is gezonder: witbrood, bruinbrood of volkorenbrood?

Wat is gezonder: witbrood, bruinbrood of volkorenbrood?

Witbrood bevat dezelfde soorten vitamines, mineralen en voedingsvezels als bruin- en volkorenbrood. Alleen bevatten bruin- en volkorenbrood méér van deze belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn namelijk van respectievelijk meel en volkorenmeel gemaakt. In deze meelsoorten is (bijna) de gehele graankorrel verwerkt. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de zemel (de buitenste laag van de korrel). Witbrood wordt gemaakt van bloem, het (fijngemalen) middelste gedeelte van de tarwekorrel.

Witbrood is door de aanwezigheid van veel belangrijke voedingsstoffen gezond te noemen, bruinbrood is gezonder en volkorenbrood is het gezondst.

Hoewel het wel minder makkelijk gaat, kunnen mensen die alleen witbrood eten door gevarieerd te eten voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen. Wel zullen zij dan veel andere vezelrijke producten, zoals groente en fruit, volkorenpasta, zilvervliesrijst, noten, zaden, peulvruchten en losse (tarwe)zemelen (bijv. door de melk, yoghurt of pastasaus) moeten consumeren. 
 

Delen via