MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Is brood (ultra)bewerkt voedsel?

HomeVeelgestelde vragenBrood en gezondheid (40)Is brood (ultra)bewerkt voedsel?

Is brood (ultra)bewerkt voedsel?

(Ultra)bewerkt voedsel is al lange tijd onderwerp van discussie. Niet alleen welke producten (ultra)bewerkt zijn, maar ook hoe ongezond (ultra)bewerkt voedsel is.

Voedsel bewerken gunstig 

Het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft aan dat de bewerking van voeding over het algemeen heel wat voordelen met zich meebrengt: betere bewaarmogelijkheden, een betere vertering, een hogere beschikbaarheid van voedingsstoffen en een verhoogd gebruiksgemak. Enkele voorbeelden van gezonde bewerkte producten zijn volkorenbrood, diepvriesgroenten of yoghurt. Maar bewerken van voedsel kan ook nadelig zijn en onze voeding minder gezond maken, bijvoorbeeld als er suiker, (verzadigd) vet en/of zout wordt toegevoegd, of (een deel van) de aanwezige voedingsstoffen verloren gaat. De bewerkingsgraad van voeding is slechts één van de vele criteria waarmee rekening wordt gehouden in de aanbevelingen bij de voedingsdriehoek. Het advies is om zo min mogelijk te eten uit de rode bol, de producten die vaak sterk bewerkt zijn.

Hoe zit dat precies met brood?

Producten worden weleens ingedeeld als bewerkt of sterk bewerkt (ook wel ultrabewerkt genoemd) aan de hand van een onderzoek van een Braziliaanse wetenschapper. Volgens deze indeling is ambachtelijk gebakken brood bewerkt en lang houdbaar brood sterk bewerkt. Er is echter geen brood zonder bewerking. Zonder bewerking is graan immers niet (goed) eetbaar. Ook wetenschappers vinden de categorisering van dit onderzoek niet nauwkeurig genoeg.

Voedingswaarde bepalend

Alleen uit de mate van bewerking kan je niet opmaken of een product gezond of ongezond is. De gezondheidswaarde wordt immers bepaald door de voedingswaarde van brood. Onder andere de aanwezigheid van vezels en de veelheid waarin deze gegeten (zouden moeten) worden. Vooral volkorenbrood heeft bewezen positieve invloed op de gezondheid van mensen, op de korte en lange termijn. Een recente studie bevestigt nogmaals dat brood – ondanks de categorie (sterk) bewerkt – juist gunstig is voor de gezondheid. Met name door de hoeveelheid vezels. Het advies van voedingsexperts is om iedere dag minstens 125 gram volkorenproducten te eten, dat komt overeen met minimaal 3 sneetjes volkorenbrood. Niet voor niets staan bruin- en volkorenbrood in het groene gedeelte van de voedingsdriehoek.

Is brood (sterk of ultra) bewerkt? Ja. Maar is het ongezond? Nee, zeker niet. We mogen er zelfs meer van eten!

Delen via