MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVeelgestelde vragenBrood en gezondheid (40)Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind brood geven?

Vanaf welke leeftijd mag ik mijn kind brood geven?

Kinderen kunnen al heel vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 8 maanden. De allerkleinsten kunnen beginnen met stukjes wit- of bij voorkeur bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. De stukjes kun je weken in de melkvoeding of besmeren met vetstof. Ook kun je jouw kleintje af en toe een broodkorstje geven om op te knabbelen. Blijf er wel bij, hij zou zich kunnen verslikken. Brood dat 1 tot 2 dagen oud is, is minder plakkerig en makkelijker te kauwen.

Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar of zacht beleg en het brood te snijden in kleine stukjes. Ook al heeft een kind dan nog geen tanden, zo’n stukje brood kan het toch al opeten. Met de kaken en de tong ‘maalt’ het kind het brood fijn. Zo leert een baby kauwen en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de mondmotoriek. Hoe beter de mondmotoriek zich ontwikkelt, hoe beter en sneller een kind leert praten.

Meergranenbrood met hele korrels is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar. Wacht met volkorenbrood en andere volkorenproducten tot de leeftijd van 18 maanden. Te veel voedingsvezels in de voeding kan bij kleine kinderen krampen en winderigheid geven.

Delen via