Medegefinancierd door de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten
Geen antwoorden gevonden.

Welke soorten brood zijn er?

Globaal maken we een onderscheid tussen de volgende broodsoorten:

  • witbrood, gemaakt van bloem;
  • bruinbrood of grijsbrood, gemaakt van een combinatie van bloem en volkorenmeel;
  • volkorenbrood, volledig gemaakt met volkorenmeel (meel van de hele graankorrel): 100% volkoren. Meestal is dat tarwe, maar er is ook volkorenbrood van andere granen, zoals volkorenroggebrood of volkorenspeltbrood;
  • meergranenbrood, gemaakt van verschillende graansoorten, bijvoorbeeld tarwe & rogge, tarwe & maïs, rogge & gerst. Het heeft soms bloem als basis, soms volkorenmeel. Meergranenbrood kan dus ook 100% volkoren zijn, maar het hoeft niet. Bij meergranenbrood worden meestal ook zaden en pitten toegevoegd aan het deeg en/of als decoratie.

Daarnaast zijn er vele varianten van deze broodsoorten te koop, zoals het aan populariteit winnende spelt-, biologisch en desembrood. Soms worden ook extra ingrediënten toegevoegd, zoals noten, zaden, vruchten, kruiden, kaas en groenten. Elke bakker hanteert zijn eigen specifieke bereiding.