MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Scoren met volkoren

Snelle volkorenmaaltijden voor en na de training

HomeBlog2024Scoren met volkoren

Scoren met volkoren

Voor een gezin met sportende kinderen gaat het er ‘s avonds vaak druk aan toe. De een heeft voetbaltraining, de ander atletiek. En als ouder of verzorger ga je soms ook nog op dezelfde avond door naar de yoga of de volleybal. Handig getimed zijn ze meestal ook niet, die verschillende sportmomenten. Soms is het handig van tevoren iets te eten en soms kan iemand beter later aanschuiven. Een maaltijd met volkorenbrood biedt uitkomst: snel, gezond én voedzaam. Met deze tips en voorbeeldrecepten zorg jij voor een makkelijke maaltijd voor en na de training.

Voor de training

Broodspiesjes met aardbei en banaan
Met een lichte maaltijd voor het sporten zorg je ervoor dat je geen steken krijgt tijdens het sporten. Deze broodspiesjes zijn daarom ideaal. En je (kind) eet er meteen wat fruit bij.

Muffins met wortel en abrikoos
Dit vergt wat voorbereiding, maar stop je wel heel makkelijk in je tas wanneer nodig. Handig om een grote voorraad te maken aan het begin van de week.

Hartige wentelteefjes
Meer zin in iets warms? Ga voor deze hartige wentelteefjes, zo klaar en een goede basis om een training op vol te houden.

Na de training

Bij thuiskomst is iedereen hongerig, dus een snelle maaltijd is ideaal. Voor goed spierherstel is een maaltijd met voldoende eiwitten belangrijk. Eiwitten vind je bijvoorbeeld in yoghurt, kaas of melk. Maar je kunt ook twee sneetjes volkorenbrood met zaden en pitten eten. Volkorenbrood levert met zes sneetjes per dag 20%-25% van de totale eiwitbehoefte.

Hartige mediterrane broodtaart 
Deze broodtaart heeft maar een kwartier bereidingstijd nodig, daarna doet de oven het werk. Je kan er ook oude sneetjes brood in verwerken, handig!

Broodlasagna 
Volkorenbrood en kaas zorgen voor voldoende eiwitten na het sporten. Daarnaast is deze lasagna om te smullen!

Pita met shakshuka 
Shakshuka is gerecht uit het midden-oosten waarbij in een saus van paprika, tomaat en ui eieren worden gegaard. Je kan er makkelijk mee variëren, door bijvoorbeeld groenten toe te voegen die je in de koelkast hebt liggen. Je gebruikt er maar 1 pan voor en het is zo klaar, ideaal na een drukke sportavond.

Tot slot, nog een aantal tips:

  • Sporten op een lege maag is geen goed idee. Je lichaam heeft koolhydraten en energie nodig voor een sportprestatie.
  • Het beste kun je de warme (grote) maaltijd tot na de training bewaren.
  • Maak het jezelf makkelijk en kook de dag van tevoren een dubbele portie. De volgende dag hoef je ‘m alleen even op te piepen!

Meer weten over brood en sport, lees je hier

Delen via