Huidige consumptie
Uit de laatste Belgische Voedselconsumptiepeiling van 2014-2015 bleek dat de consumptie van volkorengraanproducten, groenten en fruit onvoldoende is, terwijl dat net de voornaamste bronnen van voedingsvezel zijn. Om mensen bewust te maken van hun lage vezelinname werd een vezeltest ontwikkeld.
Brood is een goede bron van met name onoplosbare voedingsvezel. Zes sneden volkorenbrood leveren al bijna 13 gram voedingsvezel. Met behulp van de onderstaande tabel kan je vergelijken met de hoeveelheid vezels in andere broodsoorten en voedingsmiddelen.
Tabel: vezelgehalte per 100 gram en per 100 calorieën van verschillende voedingsmiddelen
Voedingsmiddel |
gram/100 gram |
gram/100 kcal |
gepelde rijst, gekookt |
0,5 |
0,4 |
deegwaren extra, gekookt |
1,3 |
1,0 |
bruine rijst, gekookt |
1,5 |
1,1 |
croissant |
1,9 |
0,4 |
suikerbrood |
2,4 |
0,8 |
cornflakes, verrijkt |
2,5 |
0,7 |
melkbrood |
2,7 |
1,1 |
sandwich, gesuikerd |
2,9 |
1,0 |
|
|
|
Voedingsmiddel |
gram/100 gram |
gram/100 kcal |
deegwaren volkoren, gekookt |
2,7 |
2,2 |
piccolo |
3,0 |
1,0 |
boerenbrood |
3,0 |
1,0 |
witbrood |
3,0 |
1,1 |
Turks brood |
3,0 |
1,2 |
rozijnenbrood |
3,2 |
1,1 |
stokbrood |
3,2 |
1,1 |
pistolet |
3,7 |
1,3 |
koffiekoek met boter |
3,9 |
0,9 |
|
||
Voedingsmiddel |
gram/100 gram |
gram/100 kcal |
tomaat |
1,3 |
11,8 |
appel zonder schil |
1,4 |
3,1 |
champignons |
1,5 |
13,6 |
abrikoos |
1,8 |
4,5 |
groene kool |
2,2 |
5,9 |
witloof |
2,2 |
13,8 |
appel met schil |
2,3 |
5,1 |
gele bonen |
2,7 |
10,0 |
aardappelen, gekookt |
3,1 |
4,1 |
broccoli |
3,1 |
15,5 |
ciabattabrood |
4,0 |
1,7 |
meergranenbrood |
4,2 |
1,8 |
linzen, gekookt |
4,2 |
4,9 |
bruinbrood |
4,4 |
1,8 |
knolselderij |
4,9 |
17,5 |
volkorenspeltbrood |
5,9 |
2,7 |
roggebrood |
6,0 |
2,5 |
meergranenbrood, donker |
6,0 |
2,6 |
volkorenbrood |
6,6 |
2,7 |
witbrood, vezelverrijkt |
6,8 |
3,1 |
* EU-Verordening nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Een levensmiddel is een bron van vezels als het vezelgehalte van het product minimaal 3 gram/100 gram of 1,5 gram/100 kcal bedraagt. Een levensmiddel is vezelrijk als het vezelgehalte van het product minimaal 6 gram/100 gram of 3 gram/100 kcal bedraagt.
Voedingsclaims vezel
Een voedingsclaim op het etiket zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. De claims ‘bron van vezels’ of ‘vezelrijk’ zijn daar voorbeelden van.
Brood moet voldoen aan bepaalde voorwaarden als het aan deze claims voor vezel wil voldoen.
- Bron van vezels: het brood moet minimaal 3 gram vezel per 100 gram brood of 1,5 gram vezel per 100 kcal leveren.
- Vezelrijk: het brood moet minimaal 6 gram vezel per 100 gram brood of 3 gram vezel per 100 kcal bevatten.