Medegefinancierd door de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten
Geen antwoorden gevonden.

Zijn gluten slecht voor jou?

De overgrote meerderheid van de mensen ondervindt geen enkel probleem met gluten en hoeft dus niet glutenvrij of glutenarm te eten. Voor hen is er geen gezondheidsreden om brood te mijden. Dit geldt niet voor mensen met de auto immuunziekte coeliakie, met tarwe allergie en voor mensen die klachten ervaren na het eten van tarwe(producten) (glutensensitiviteit).

Toch wordt gezegd dat glutenvrij eten gezonder is. Maar voor deze hype bestaan echter nauwelijks wetenschappelijke bewijzen. Glutenvrij eten is niet gezonder en ook niet aan te raden, behalve als je coeliakie of andere klachten na het eten van gluten hebt. Glutenvrij eten is best ingewikkeld en meestal duurder. Bovendien vergroot het risico op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en jodium. In kant-en-klare glutenvrije producten zit doorgaans ook meer verzadigd vet, suiker en zout om ze lekkerder te maken. Maar dat maakt deze producten niet gezonder.