MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVeelgestelde vragenBrood en gezondheid (39)Koolhydraatarme diëten (Atkins) en brood?

Koolhydraatarme diëten (Atkins) en brood?

De koolhydraatarme of zogenaamde 'low-carbdiëten' (low carbohydrate) deden hun intrede in de jaren zeventig. Dit dieet werd populair als het Atkins-dieet, vernoemd naar de arts die het ontwikkelde. Deze wijze van eten strookt helemaal niet met de richtlijnen, die aanraden om minimum 55% van de energie-opname uit koolhydraten te halen.

Bij een koolhydraatarm dieet eet je nauwelijks fruit, maar ook geen zetmeelproducten (brood, pasta, aardappelen …). Op korte termijn kun je met een dergelijk dieet wel gewicht verliezen, maar de doeltreffendheid op de lange termijn is nooit bewezen. Daarnaast kun je een tekort krijgen aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Het gevaar bestaat ook dat je te veel vetten binnenkrijgt.

Delen via