MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Wat is glycemische index (GI)?

Niet alle koolhydraten (KH) worden in het lichaam even snel afgebroken tot glucose. De maat waarmee de afbraaksnelheid wordt aangegeven, heet de GI: de glycemische index

De GI is een maatstaf waarmee de reactie van de bloedsuikerspiegel op de consumptie van 50 gram koolhydraten (KH) in een bepaald voedingsmiddel wordt uitgedrukt in vergelijking met de reactie na een inname van 50 gram pure glucose. Om de GI van volkorenbrood te bepalen, dat 39 gram KH per 100 gram bevat, moeten de proefpersonen in één keer ruim 128 gram brood zonder beleg eten (3,7 sneetjes!). Dat is niet realistisch. Daarom is de GI-waarde eigenlijk niet zo relevant.

Het is relevanter om de hoeveelheid koolhydraten die wordt gegeten in een maaltijd te vermenigvuldigen met de GI-waarde van de koolhydraten uit dat voedingsmiddel. Dat wordt uitgedrukt als glycemische belasting (glycemic load, GL). Ook die waarde geeft echter geen volledig beeld, want andere voedingsfactoren zoals de voorafgaande maaltijd, de hoeveelheid eiwit, vet en voedingsvezels in de maaltijd en de onderlinge reacties van de maaltijdcomponenten spelen ook een grote rol.

Er zijn geen overtuigende bewezen relaties gevonden tussen de gezondheid op lange termijn en de glycemische index of lading van een voedingsmiddel (GI en GL). Er zijn wel aanwijzingen dat een voedingspatroon met een lage GL gezonder is, maar meer onderzoek is nodig. In de praktijk komt een voeding met een lage GL neer op een voeding met veel groenten en fruit, peulvruchten, noten, zaden en volkorengraanproducten.

Delen via