MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Voedselintolerantie

Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op een bepaald voedingsmiddel of een bepaalde stof. Dat is echter een ander soort reactie dan bij een allergie. Ook is het afweersysteem er niet bij betrokken. Reacties ontstaan dan ook op een andere manier (bijvoorbeeld door enzymtekorten). 

Een voorbeeld van 'voedselintolerantie' is een lactose-intolerantie waarbij de persoon in kwestie melksuikers (lactose) niet goed kan verteren door een enzymtekort. Daarbij ontstaan meestal maag-darmklachten.

Mensen met een voedselintolerantie zijn meestal wat minder gevoelig dan mensen met een allergische voedselovergevoeligheid.

Lactose-intolerantie

Een veel voorkomende intolerantie is lactose-intolerantie. Die vorm komt het meest bij volwassenen voor. Mensen uit het Midden-Oosten of Azië lopen een groter risico daarop; dat is genetisch bepaald. Vaak verdragen deze mensen wel kleine hoeveelheden lactose. Lactose is de suiker die in dierlijke melk voorkomt. In onze darmen wordt normaal gezien het enzym lactase geproduceerd, dat de lactose kan verteren. Bij lactose-intolerantie ontbreekt dit enzym of wordt het onvoldoende aangemaakt. De lactose die daardoor niet wordt verteerd, kan klachten als darmkrampen en diarree veroorzaken.

Lactose zit in melk en veel producten die daarvan zijn gemaakt, zoals zachte kaas, yoghurt en slagroom. Bepaalde broodsoorten kunnen lactose bevatten, denk maar aan melkbrood of melksandwiches. Lactose kan ook als los ingrediënt aan allerlei broodsoorten zijn toegevoegd, bijvoorbeeld als broodverbeteraar.

Meestal zijn koemelkeiwit en lactose samen in een product aanwezig omdat ze allebei bestanddelen van melk zijn. Staat er op de verpakking dat er (dierlijke) melk in een product zit, dan kun je er meestal van uitgaan dat het ook lactose bevat. Aanwezigheid van lactose moet op de etikettering worden vermeld. Voor onverpakte producten kun je informeren bij de bakker of het verkooppunt.

Brood bij een dieet
Voedselovergevoeligheid