Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Koolhydraten en gezondheid

Het is niet gezond om helemaal geen koolhydraten binnen te krijgen. Dan moet het lichaam namelijk spiereiwitten gaan gebruiken om aan voldoende glucose te komen. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. Onze hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose, de kleinste eenheid koolhydraten.

Om uit eiwitten glucose te halen vindt er een ander, intensiever proces in het lichaam plaats dan wanneer glucose uit koolhydraten wordt gehaald. Het lichaam benut de energie uit eiwitten ook iets minder goed dan die uit koolhydraten en vetten. Een deel van de calorieën uit eiwitten wordt direct na de maaltijd omgezet in warmte. Dat is het zogenaamde ‘thermogene effect’.

Als je te veel koolhydraten eet, kan dat betekenen dat je te weinig eiwitten of vetten binnenkrijgt. Te veel koolhydraten wil zeggen dat meer dan 70% van de calorieën in je voeding uit koolhydraten komt.

Een normale, gevarieerde koolhydrateninname houdt geen risico in op chronische ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

TrefwoordenKoolhydraten