MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVeelgestelde vragenBrood en gezondheid (39)Is desembrood gezonder dan 'gewoon' brood?

Is desembrood gezonder dan 'gewoon' brood?

Op dit moment kunnen we nog niet wetenschappelijk hard maken dat desembrood gezonder is. Dat komt door de grote verschillen tussen desembroden. Wel zijn er aanwijzingen dat desemfermentatie meerdere pluspunten heeft:

  • Het langdurige desemproces maakt vezels, bepaalde vitaminen, mineralen en andere bioactieve stoffen beter beschikbaar voor je lichaam. Bijvoorbeeld vitamine B, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en fenolen.
  • Bepaalde desemculturen breken gluten gedeeltelijk af, wat voornamelijk gunstig is voor mensen met een glutenovergevoeligheid.

Om deze aanwijzingen te bevestigen, is er een grootschalig, uitgebreid onderzoek nodig. Daarom gaat er binnenkort een uitgebreide studie over desembrood van start.

Als we uitsluitend de voedingswaarde van de desembroden met soortgelijke broden mét gist vergelijken, zijn er nauwelijks verschillen. Beide broden leveren min of meer dezelfde calorieën, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Wat wel bepalend blijft, is de keuze voor wit, bruin of volkoren. Volkoren wint het ook hier met de meeste gezonde voedingsstoffen.

Delen via