Broodsalade met kale en gerookte makreel
Een perfecte broodsalade om oude restjes brood mee op te maken. Gebruik wat je hebt liggen, het type brood maakt niet uit.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Snijd het oude brood in blokjes van 3 bij 3 cm. Doe in een bak met 4 el olijfolie en hussel om. Verdeel over een bakplaat en schuif voor ongeveer 12 minuten in de oven. Het brood moet goudbruin en knapperig worden.
- Doe de boerenkool in een zeef en knijp of druk het vocht eruit.
- Snijd de knoflook in fijne plakjes. Zet een koekenpan op het vuur en bak de knoflook kort aan in 2 el olijfolie. Voeg de boerenkool toe en roer even om zodat hij nog wat meer vocht verliest. Haal van het vuur.
- Snijd de rode ui in dunne halve ringen en de bleekselderij in kleine blokjes. Maak de ui en bleekselderij aan met de rode wijnazijn. Voeg een snuf zout toe en knijp erin zodat de azijn binnendringt in de ui en selderij.
- Ontpit de Kalamata olijven en snijd ze doormidden.
- Meng de boerenkool met het brood, de citroensap en de laatste twee eetlepels olijfolie. Meng de olijven erdoorheen.
- Verdeel de salade over vier borden en leg op iedere salade een paar stukken gerookte makreel. Garneer met de aangemaakte ui.