Belgische voedingsproducten zijn veilig
Bond Beter Leefmilieu en PAN Europe publiceerden vandaag een persbericht waarin ze aangeven dat er "hoge niveaus" van trifluorazijnzuur (TFA) te vinden zijn in alledaagse graanproducten. In België is het onderzoek gebaseerd op een steekproef van vier Belgische graanproducten.
Fevia, de federatie van Belgische voedingsbedrijven, benadrukt dat de producten op de Belgische markt veilig zijn voor de consument. Onze Belgische voeding voldoet aan strikte voorwaarden op het vlak van veiligheid, gezondheid en hygiëne.
Het is jammer dat de bevolking onnodig wordt verontrust op basis van een zeer beperkt onderzoek, naar een stof waarvoor op dit moment door regulatoren geen drempelwaarden zijn geformuleerd.
De voedingssector is zich zeer bewust van de maatschappelijke uitdaging rond PFAS. We betreuren wel dat PAN Europe met dit onderzoek ongerustheid creëert rond voeding.
- Voor wel veertig verschillende consumptiepatronen wordt continu geanalyseerd of zich gezondheidsrisico’s stellen. In De Standaard bevestigde Maarten Trybou (diensthoofd van de dienst Gewasbeschermingsmiddelen FOD Volksgezondheid) vandaag dat er "duidelijk" geen gevaar was voor de volksgezondheid.
- De Belgische regelgeving rond voedselveiligheid is gebaseerd op de regels van de Europese Unie (EU), die tot de strengste ter wereld behoren.
De Belgische voedingssector is op een zeer bewuste manier met duurzaamheid bezig, met onder meer aandacht voor verduurzaming van de landbouw. Meer informatie kunnen consumenten en media vinden op https://www.fevia.be/nl/duurzaamheidsroadmap
Kortom, Belgische voedingsproducten zijn veilig.

