MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsOde aan de oude boterham

Ode aan de oude boterham

Jaarlijks wordt er in België massa’s vast voedsel verspild. De oude boterham staat helaas, maar waar, in de top tien van meest weggegooide producten. En dat is ontzettend jammer! Er valt zoveel heerlijks te maken met oud brood. Met de volgende recepten gooi jij jouw oude boterhammen nooit meer weg. Sterker nog, een goede reden om extra brood aan te schaffen!

De croque monsieur of madame of toch voor een zoetere variant? Het zijn allemaal croque’s maar dan net even ánders. De croque madame wordt afgetopt met een heerlijk eitje, sunny side up. De mannelijke variant, de croque monsieur houdt het daarentegen lekker simpel. Uiteraard kan je zoete varianten maken zoals deze met chocolade en aardbeien.

Wie kent ze niet? Wentelteefjes oftewel verloren brood. Of is het juist gewonnen brood? De geur komt je vast al tegemoet. Een gerecht dat oorspronkelijk alleen gegeten werd door mensen die wat minder te besteden hadden, het wordt tenslotte gemaakt van oud brood. Tegenwoordig houdt arm én rijk van deze lekkernij. De variatie op het originele recept is oneindig, probeer deze hartige wentelteefjes eens! Ben je meer een zoetekauw? Dan zijn de wentelteefjes met speculaas misschien wel wat voor jou.

Wie ooit zelf croutons heeft gemaakt, koopt ze waarschijnlijk nooit meer kant en klaar in de supermarkt. Huisgemaakte croutons zijn namelijk goedkoper, gezonder én lekkerder. Als je ze niet laat aanbranden natuurlijk..

Naast croque’s, wentelteefjes of croutons zet je met oud brood ook zo een hoofdgerecht op tafel. Een vegetarische broodquiche met prei en tomaat bijvoorbeeld. Salade (met zelfgemaakte croutons) erbij en klaar ben je!

Een maaltijd is niet compleet zonder dessert. Is oud brood verwerken in een dessert een gek idee? Dan ken je deze broodtrifle nog niet! Een trifle is oorspronkelijk een Engels nagerecht bestaande uit meerdere laagjes in een doorzichtig glas. Met de verschillende laagjes en ingrediënten valt eindeloos te variëren. Deze trifle bestaat uit suikerbrood, mascarponeroom en rood fruit. Oh en trouwens, dit gerecht mag ook best een keer als ontbijt.

Oud brood, weggooien is zonde
Want het wordt lekkerder met de seconden.