CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Wat smeer jij er vandaag op?

Het leuke van wonen in een broodland als België is dat je dagelijks veel keuze hebt aan ovenverse broden en broodspecialiteiten. Niet alleen is het aanbod groot, maar je kunt er ook alle kanten mee op. Zo uit het vuistje of met beleg, zoet of hartig, smeuïg of krokant. Jouw verbeelding is the limit!

Vraag aan een willekeurig aantal mensen om je heen wat ze het liefst op brood eten en je zal versteld staan van de variatie die ze smeren. Of kijk er de recepten van de vele broodjeszaken en foodtrucks maar op na; inspiratie voor een koude of warme broodmaaltijd te over. Maar ga je dan toch voor traditie, dan ben je met een pistolet met vers gepelde garnaaltjes zo aan zee, of met een stevige volkoren boterham met Ardense paté of platte kaas met radijsjes zo klaar voor een fikse boswandeling. Voor zoete bekken is een royale snee rozijnenbrood of een verse boterkoek dan weer hemels. 

Vergeet ook broden van buiten onze landsgrenzen niet, en eet ze net zoals daar.  Zo heeft het meest gegeten buitenlandse broodje, de Franse croissant, slechts een lepeltje confituur nodig. Want dat is wat de Fransen erop doen als ze ‘m niet in hun café au lait dompelen. En een Amerikaanse bagel is lekker met roomkaas en zalm, precies zoals de Amerikanen het ook eten. Liever iets uit het oosten? Een Israëlisch pitabroodje laat zich graag vullen met  gebakken lamsshoarma, maar is zeker even lekker met gegrilde kip. Turks brood doet het dan weer goed met hummus. Het leuke is dat we niet alleen de buitenlandse broden hebben ontdekt, maar óók het bijhorende traditionele beleg weten te appreciëren.

Het brood en beleg dat we eten is vaak gekoppeld aan een levensfase. 
Kinderen hebben meestal liefst een ‘gewone’ boterham met
zoet beleg: chocola depasta, honing, of een bruine boterham met plakjes banaan gaat erin vanzelf in. Eenmaal ouder zijnje smaakpapillen beter ontwikkeld, en ga je meestal avontuurlijker om met jouw brood en belegkeuzes: grove boerenbroden, focaccia of maisbrood. En beleg je dat ook heel gevarieerd met dingen als tonijnsla, mozzarella of feta met komkommer en kerstomaatjes.

Hoewel we behoorlijk verschillen in onze brood- en belegkeuzes kunnen we het er alleen maar over eens zijn dat brood niet alleen veelzijdig is maar ook erg gesmaakt wordt in binnen- en buitenland.

 

Delen via

Over brood
Wat smeer jij er vandaag op?