Medegefinancierd door de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

5x lekker proeven met je kinderen

Wist je dat je al met kinderen kunt bakken vanaf de kleuterleeftijd. Het is heel interessant voor een jong kind om kennis te maken met diverse ingrediënten en die samen te benoemen. Je bent onbewust bezig je kind een schat aan vaardigheden bij te brengen. Zo ben je meestal gezellig aan het kletsen met je kind en kun je tussendoor al het lekkers proeven. Pak de bakschorten maar uit de kast om samen met je kinderen de keuken onveilig te maken met deze lekkere recepten!

1. Muffins met wortel en abrikoos

Een lekkernij om te maken met het hele gezin! Knip de abrikozen in kleine stukjes en dreng ze onder in appelsap. Maal het volkorenbrood met korst en de amandelen en kaneel in de keukenmachine en voeg de eieren met de margarine of boter en de rest van het appelsap toe. Meng tot een glad beslag, roer de geraspte wortel en de stukjes abrikoos met vocht erdoor en schep in papieren vormpjes. Bak de muffins in zo'n 30 minuten goudbruin. Het exacte recept vind je hier.

2. Hartige broodlolly's

Dit is comfort food zoals we het graag zien! Schaaf de courgettes in dunne plakken, dep droog en bestrijk ze met olijfolie en rooster ze in een grillpan gaar. Pureer de paprika’s tot een gladde puree. Snijd de korsten van het brood, rol de plakken brood iets platter en bestrijk met paprikapuree. Leg de plakken courgette erop en rol stevig op. Verpak in plasticfolie en laat ze een uur opstijven. Snijd in plakken van ongeveer 1 cm dik. Leg de broodlolly’s 'dakpansgewijs' op een schaal. Het exacte recept vind je hier.

3. Pita-poppetjes

Bevochtig de pita’s met wat water, rooster ze en snijd ze ongeveer een derde in. Stop de slabladeren zó in de pita’s, dat de ronde kant nog een beetje uitsteekt! Lepel de kruidenkaas op het slablad. Halveer de tomaatjes en leg ze als ogen op de pita. Maak met de mayonaise kleine dotjes erop, zo lijken het wel ogen. Prik wat gaatjes in de tomaatjes en zet daar peterselieblaadjes in: dat zijn de wimpers! Bekijk het volledige recept.

 

4. Stokbroodslang

Hoe leuk en lekker is deze stokbroodslang? Meng alle ingrediënten, behalve het stokbrood, het plakje ham of kaas, door elkaar. Laat de komkommer goed uitlekken. Snijd het stokbrood in schijfjes, maar laat aan één kant een groter stuk zitten zodat je er een mondje uit kunt snijden. Maak van een plakje ham en/ of kaas een lange slangentong. Smeer een dikke laag salade op elk schijfje stokbrood. Zet ze achter elkaar zodat je een mooie slang krijgt!  Het exacte recept vind je hier.
 

5. Pizzakoppen

Snijd de broodjes doormidden en leg ze op een bakplaat. Pureer de tomaten, samen met de tomatenpuree, de knoflook en wat peper en zout. Smeer de tomatensaus netjes over de broodjes en maak gezichtjes met je favoriete pizzabeleg.  Denk bijvoorbeeld aan olijfjes als ogen, een artisjokkenhart als enorme neus en paprika of een halve schijf ananas als mond. Bak je pizza’s in 15 minuten in de oven. Het exacte recept vind je hier.