MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsWetenschap: Brood, vis, peulvruchten en noten zijn goed voor de darm

Wetenschap: Brood, vis, peulvruchten en noten zijn goed voor de darm

Het eten van producten als brood, vis, peulvruchten en noten een positief effect op je darmflora, is de conclusie van een nieuwe studie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zo blijkt uit een recent persbericht “Plantaardig en mediterraan dieet goed voor je darmflora” (Bolte, L. et al., 2019).

Mogelijke preventie van darmziekten met een mediterraan dieet

Het onderzoek van het UMCG geeft meer inzicht in de relatie tussen dieet en darmgezondheid. De eerste resultaten zijn gepresenteerd tijdens de UEG week in Barcelona. Er wordt gekeken naar de microbiota van zowel gezonde mensen als mensen met een darmziekte zoals de ziekte van Crohn. Een van de belangrijkste resultaten is dat onder meer de consumptie van brood, peulvruchten, vis en noten geassocieerd is met een afname van potentieel schadelijke bacteriën in de darmen en een lager niveau aan ontstekingsmarkers in de ontlasting, waarvan bekend is dat het niveau toeneemt bij een darmontsteking. Dit betekent dat de consumptie van brood, peulvruchten, vis en noten mogelijk bijdraagt aan het verlagen van het ontstekingsgehalte. Zeker bij mensen met een inflammatoire darmziekte kan dit helpen om de ziekte onder controle te krijgen (Bolte, L. et al., 2019).

De eerste resultaten van het onderzoek van UMCG geeft aanwijzingen dat het eten van brood als onderdeel van een plantaardig, mediterraan dieet mogelijk bijdraagt aan het voorkomen en bestrijden van inflammatoire darmziekten. Hiermee wordt het belang van het eten van (volkoren)brood nogmaals onderstreept.

Volkorenbrood en darmgezondheid

Dat (volkoren)brood een gunstig effect heeft op de darmen weten we al langer. Zo weten we dat de vezels in brood fungeren als voeding voor darmbacteriën. De Graandioos studie van Wageningen University & Research liet in 2018  al zien dat volkorenbrood zorgt voor een grotere microbiotische diversiteit in de darm ten opzichte van wit brood, diversiteit die in verband wordt gebracht met een goed functionerend immuunsysteem (Schutte, S. et al., 2018). Toch is er nog veel onduidelijk over de rol van het dieet bij het voorkomen en het ontstaan van inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en prikkelbare darm syndroom (PDS). 

 

Referenties:

Bolte, L. et al., 2019. Towards anti-inflammatory dietary recommendations based on the relation between food and the gut microbiome composition in 1423 individuals. Presented at UEG Week Barcelona October 21, 2019.

Schutte, S., et al., 2018. A 12-wk whole-grain wheat intervention protects against hepatic fat: the Graandioos study, a randomized trial in overweight subjects. The American journal of clinical nutrition, 108(6), 1264-1274.