Nieuws

 • Tijd voor een 'Vezels en Volle granen'-update? Schrijf u in voor het Voedings- en Gezondheidscongres!

  - Het symposium vezels en volle granen op vrijdag 15 november is onderdeel van het 22e Voedings- en Gezondheidscongres. Vooraanstaande sprekers zullen de meest recente wetenschappelijke bevindingen delen en de praktische toepassingen toelichten.

 • 4th International Conference Quality of Grain, Flour and Bread

  - The 4th International Conference Quality of Grain, Flour and Bread will take place from 25-27 November 2019 in Moscow at the International Industrial Academy.

 • Slotdag Alterbake

  - De slotdag van het onderzoeksproject Alterbake vindt op woensdag 11 september plaats. Dit project heeft de afgelopen 2 jaar de toepassingsmogelijkheden van alternatieve granen in de ontwikkeling van innovatieve bakkerijproducten onderzocht. Alterbake is een samenwerking tussen Universiteit Gent en Hogeschool Gent.

 • Ontbijt overslaan gerelateerd aan hoger risico op diabetes type 2?

  - Een recent onderzoek laat een associatie zien tussen het overslaan van het ontbijt en een verhoogd risico op diabetes type 2. Hoe zit dat precies? Wat betekent ‘associatie’? En versterkt dit het advies om goed te ontbijten? Wij bekeken de studie en delen graag onze bevindingen met u.

 • Onderzoeker Peter Weegels: ''Eigenlijk kun je brood een superfood noemen.''

  - Brood is belangrijk voor de inname van goede voedingsstoffen als vezel, eiwit, vitamine en mineralen. En het zal ook in de toekomst een belangrijke plaats innemen in een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit een pas gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.

 • Webinar: het prebiotische potentieel van onze voeding – vezels en meer

  - De laatste tijd neemt de belangstelling voor prebiotica meer en meer toe. Maar wat zijn prebiotica precies, waar zijn ze te vinden in onze voeding en wat voor gezondheidseffecten hebben ze? In deze webinar wordt het uitgelegd.

 • Onoplosbare vezels geassocieerd met betere bloeddruk

  - Een nieuwe studie toont aan dat voedingsvezels, en dan vooral onoplosbare vezels, geassocieerd zijn met een lagere bloeddruk. Dat kan verklaren waarom vezels het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen.

 • Wetenschappelijk symposium: Vezels & Volle Granen

  - Wij nemen u mee in de wereld van vezels & volle granen en hun effecten op onze gezondheid. Tal van topsprekers brengen er voor u de meest actuele wetenschappelijke bevindingen over volkoren granen & vezels in interactieve en praktijkgerichte sessies.

 • Granen: overstappen van geraffineerd naar volkoren doet afvallen

  - Geraffineerde granen eenvoudigweg vervangen door volkorengranen levert een tastbaar gezondheidsresultaat op, met impact op het lichaamsgewicht en op ontstekingen. Dat zegt een Deens onderzoek.

 • Voedingsvezels-FODMaPs controverse

  - Voedingsvezels zijn belangrijk voor de volksgezondheid. Een voeding rijk aan vezels verbetert de darmfunctie en vermindert het risico op ziekte. Veel niet-verteerbare maar snel fermenteerbare koolhydraten (FODMaPs) zijn ook voedingsvezels maar worden volgens sommigen maar beter vermeden omdat ze kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en andere buikklachten. Waarom en wanneer moeten FODMaPs worden vermeden?