MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeGezondheidVoedingsvezelsBrood als vezelbron

Brood als vezelbron

Uit de laatste Belgische Voedselconsumptiepeiling van 2014-2015 bleek dat de consumptie van volkorengraanproducten, groenten en fruit onvoldoende is, terwijl dat net de voornaamste bronnen van voedingsvezel zijn. Om mensen bewust te maken van hun lage vezelinname werd een vezeltest ontwikkeld. 

Brood is een goede bron van met name onoplosbare voedingsvezel. Zes sneden volkorenbrood leveren al bijna 13 g voedingsvezel. Met behulp van de onderstaande tabel kunt u vergelijken met de hoeveelheid vezels in andere broodsoorten en voedingsmiddelen.

Tabel: vezelgehalte verschillende voedingsmiddelen per 100 gram/100 kcal

Voedingsmiddel

gram/100 gram

gram/100 kcal

gepelde rijst, gekookt

0,5

0,4

deegwaren extra, gekookt

1,3

1,0

bruine rijst, gekookt

1,5

1,1

croissant

1,9

0,4

suikerbrood

2,4

0,8

cornflakes, verrijkt

2,5

0,7

melkbrood

2,7

1,1

sandwich, gesuikerd

2,9

1,0

 

 

 

Voedingsmiddel

gram/100 gram

gram/100 kcal

deegwaren volkoren, gekookt

2,7

2,2

piccolo

3,0

1,0

boerenbrood

3,0

1,0

witbrood

3,0

1,1

Turks brood

3,0

1,2

rozijnenbrood

3,2

1,1

stokbrood

3,2

1,1

pistolet

3,7

1,3

koffiekoek met boter

3,9

0,9

 

Voedingsmiddel

gram/100 gram

gram/100 kcal

tomaat

1,3

11,8

appel zonder schil

1,4

3,1

champignons

1,5

13,6

abrikoos

1,8

4,5

groene kool

2,2

5,9

witloof

2,2

13,8

appel met schil

2,3

5,1

boterbonen

2,7

10,0

aardappelen, gekookt

3,1

4,1

broccoli

3,1

15,5

ciabattabrood

4,0

1,7

meergranenbrood

4,2

1,8

linzen, gekookt

4,2

4,9

bruinbrood

4,4

1,8

knolselderij

4,9

17,5

volkorenspeltbrood

5,9

2,7

roggebrood

6,0

2,5

meergranenbrood, donker

6,0

2,6

volkorenbrood

6,6

2,7

witbrood, vezelverrijkt

6,8

3,1

* EU-Verordening nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Een levensmiddel is een bron van vezels als het vezelgehalte van het product minimaal 3 gram/100 gram of 1,5 gram/100 kcal bedraagt. Een levensmiddel is vezelrijk als het vezelgehalte van het product minimaal 6 gram/100 gram of 3 gram/100 kcal bedraagt.