MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeDieet en aandoeningenUitgangspunten voedingsdriehoek

Uitgangspunten voedingsdriehoek

In de voedingsdriehoek verzamelt het Vlaams Instituut Gezond leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde en milieuverantwoorde voeding en adviseert over wat de voorkeur krijgt en wat je beter beperkt. Het advies is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de planeet: want gezond en milieuverantwoord eten gaat meestal hand in hand. 

De richtlijnen zijn tevens realistisch. Ze houden rekening met de actuele eetgewoonten in Vlaanderen en zouden op termijn voor iedereen haalbaar zijn. 

Drie uitgangspunten vormen de basis voor de voedingsdriehoek:

- eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding;
- Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën;
- Vermijd voedselverlies en matig je consumptie. 

Meer plantaardig dan dierlijk

De Vlaming eet relatief te weinig plantaardige voedingsmiddelen en nog te veel vlees. Een overwegend plantaardig voedingspatroon draagt bij tot de gezondheid en verlaagt de impact op het milieu. Groenten en fruit van het seizoen, peulvruchten, volle granen en noten zijn de basis en behoren tot de groep in de voedingsdriehoek waarvan we best "meer" eten. Producten van dierlijke oorsprong hebben nog een plaats in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon, maar vooral minderen van rood en bewerkt vlees is de boodschap.

Zo weinig mogelijk lege calorieën

Lege calorieën brengen energie aan, vooral onder de vorm van suiker en vet, maar weinig of geen vitamines en mineralen. Ze zitten bijvoorbeeld in frisdrank, chips, koeken en alcoholische drank en deze producten behoren tot de restgroep. We eten er al snel te veel van. Gebruik uitzonderlijk en met mate is hier de boodschap. 

Vermijd voedselverlies en matig consumptie

Door het overvloedige aanbod en de ruime beschikbaarheid van voedsel hebben we de neiging om te veel in te slaan. We eten daardoor meer dan nodig of gooien het weg. Meer aandacht om hoeveelheidsbewust te kopen en te consumeren is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar komt ook de gezondheid ten goede. 

Delen via

Dieet en aandoeningen
Uitgangspunten voedingsdriehoek