Voedingsstoffen

Het menselijk lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te functioneren en presteren maar ook om te denken of te slapen. Ook inwendige processen zijn ervan afhankelijk. Voedingsstoffen worden grofweg verdeeld in:

  • macrovoedingsstoffen (zoals eiwitten, vetten en koolhydraten)
  • microvoedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen)

Macrovoedingsstoffen leveren energie en zijn bouwstoffen. Van microvoedingsstoffen zijn kleinere hoeveelheden nodig, al zijn ze (ook) zeer belangrijk voor ons lichaam.

Brood bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Het is een leverancier van koolhydraten, voedingsvezels, eiwit, B-vitamines en mineralen. De totale hoeveelheid voedingsstoffen noemen we de voedingswaarde van een product. Het belangrijkste ingrediënt in brood dat bijdraagt aan de voedingswaarde is bloem en/of meel. Daarnaast kan de bakker nog vruchten, zaden of noten toevoegen aan het brood. Ook deze ingrediënten dragen bij aan de uiteindelijke voedingswaarde van een brood.

Vet