Glutensensitiviteit

Het is geen coeliakie maar wat wel? Er is echter nog erg veel onduidelijk. Zo is het niet zeker of het wel het gluten is dat de klachten veroorzaakt.
 

Koolhydraten

De Hoge Gezondheidsraad heeft bepaald dat onze voeding minimaal 55 energieprocent koolhydraten moet bevatten. Lees meer over koolhydraten en gezondheid!

Meer vezels?

Op dit moment consumeert bijna de gehele Belgische bevolking te weinig vezels. Brood is echter een goede bron van met name onoplosbare voedingsvezel. 

Dé kennisbank over brood en gezondheid voor professionals

Brood, het lijkt zo gewoon. Maar er valt veel over te vertellen en veel over te vragen. Speciaal voor professionals die beroepsmatig adviezen geven over voeding en gezondheid is dit deel van broodengezondheid.be ingericht. 

U vindt hier meer informatie over welke ingrediënten in brood zitten, wat precies volkoren is en hoe brood in een gezond voedingspatroon past. Heeft u vragen naar aanleiding van uw bezoek en de informatie op de site? Onze voedingskundigen zitten voor u klaar. 

 • Wetenschappelijk symposium: Vezels & Volle Granen

  - Wij nemen u mee in de wereld van vezels & volle granen en hun effecten op onze gezondheid. Tal van topsprekers brengen er voor u de meest actuele wetenschappelijke bevindingen over volkoren granen & vezels in interactieve en praktijkgerichte sessies.

 • Granen: overstappen van geraffineerd naar volkoren doet afvallen

  - Geraffineerde granen eenvoudigweg vervangen door volkorengranen levert een tastbaar gezondheidsresultaat op, met impact op het lichaamsgewicht en op ontstekingen. Dat zegt een Deens onderzoek.

 • Voedingsvezels-FODMaPs controverse

  - Voedingsvezels zijn belangrijk voor de volksgezondheid. Een voeding rijk aan vezels verbetert de darmfunctie en vermindert het risico op ziekte. Veel niet-verteerbare maar snel fermenteerbare koolhydraten (FODMaPs) zijn ook voedingsvezels maar worden volgens sommigen maar beter vermeden omdat ze kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en andere buikklachten. Waarom en wanneer moeten FODMaPs worden vermeden?

 • Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

  - De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld - verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) - roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen.

 • Bezoekt u ook het Voedings- en Gezondheidscongres?

  - Graag brengen wij u op de hoogte van het Voedings- en Gezondheidscongres dat op vrijdag 17 en zaterdag 18 november wordt georganiseerd in Brussel. Dit wetenschappelijk congres behandelt een reeks actuele topics in het domein van de voedingswetenschappen. Toonaangevende deskundigen uit binnen- en buitenland stellen nieuwe onderzoeksresultaten voor en lichten hun praktische toepassing toe. En ook Brood & Gezondheid is aanwezig voor al uw vragen over brood!