Glutensensitiviteit

Het is geen coeliakie maar wat wel? Er is echter nog erg veel onduidelijk. Zo is het niet zeker of het wel het gluten is dat de klachten veroorzaakt.
 

Koolhydraten

De Hoge Gezondheidsraad heeft bepaald dat onze voeding minimaal 55 energieprocent koolhydraten moet bevatten. Lees meer over koolhydraten en gezondheid!

Meer vezels?

Op dit moment consumeert bijna de gehele Belgische bevolking te weinig vezels. Brood is echter een goede bron van met name onoplosbare voedingsvezel. 

Dé kennisbank over brood en gezondheid voor professionals

Brood, het lijkt zo gewoon. Maar er valt veel over te vertellen en veel over te vragen. Speciaal voor professionals die beroepsmatig adviezen geven over voeding en gezondheid is dit deel van broodengezondheid.be ingericht. 

U vindt hier meer informatie over welke ingrediënten in brood zitten, wat precies volkoren is en hoe brood in een gezond voedingspatroon past. Heeft u vragen naar aanleiding van uw bezoek en de informatie op de site? Onze voedingskundigen zitten voor u klaar. 

 • Ontbijt overslaan gerelateerd aan hoger risico op diabetes type 2?

  - Een recent onderzoek laat een associatie zien tussen het overslaan van het ontbijt en een verhoogd risico op diabetes type 2. Hoe zit dat precies? Wat betekent ‘associatie’? En versterkt dit het advies om goed te ontbijten? Wij bekeken de studie en delen graag onze bevindingen met u.

 • Onderzoeker Peter Weegels: ''Eigenlijk kun je brood een superfood noemen.''

  - Brood is belangrijk voor de inname van goede voedingsstoffen als vezel, eiwit, vitamine en mineralen. En het zal ook in de toekomst een belangrijke plaats innemen in een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit een pas gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.

 • Webinar: het prebiotische potentieel van onze voeding – vezels en meer

  - De laatste tijd neemt de belangstelling voor prebiotica meer en meer toe. Maar wat zijn prebiotica precies, waar zijn ze te vinden in onze voeding en wat voor gezondheidseffecten hebben ze? In deze webinar wordt het uitgelegd.

 • Onoplosbare vezels geassocieerd met betere bloeddruk

  - Een nieuwe studie toont aan dat voedingsvezels, en dan vooral onoplosbare vezels, geassocieerd zijn met een lagere bloeddruk. Dat kan verklaren waarom vezels het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen.

 • Wetenschappelijk symposium: Vezels & Volle Granen

  - Wij nemen u mee in de wereld van vezels & volle granen en hun effecten op onze gezondheid. Tal van topsprekers brengen er voor u de meest actuele wetenschappelijke bevindingen over volkoren granen & vezels in interactieve en praktijkgerichte sessies.