Glutensensitiviteit

Het is geen coeliakie maar wat wel? Er is echter nog erg veel onduidelijk. Zo is het niet zeker of het wel het gluten is dat de klachten veroorzaakt.
 

Koolhydraten

De Hoge Gezondheidsraad heeft bepaald dat onze voeding minimaal 55 energieprocent koolhydraten moet bevatten. Lees meer over koolhydraten en gezondheid!

Meer vezels?

Op dit moment consumeert bijna de gehele Belgische bevolking te weinig vezels. Brood is echter een goede bron van met name onoplosbare voedingsvezel. 

Dé kennisbank over brood en gezondheid voor professionals

Brood, het lijkt zo gewoon. Maar er valt veel over te vertellen en veel over te vragen. Speciaal voor professionals die beroepsmatig adviezen geven over voeding en gezondheid is dit deel van broodengezondheid.be ingericht. 

U vindt hier meer informatie over welke ingrediënten in brood zitten, wat precies volkoren is en hoe brood in een gezond voedingspatroon past. Heeft u vragen naar aanleiding van uw bezoek en de informatie op de site? Onze voedingskundigen zitten voor u klaar. 

 • Tijd voor een 'Vezels en Volle granen'-update? Schrijf u in voor het Voedings- en Gezondheidscongres!

  - Het symposium vezels en volle granen op vrijdag 15 november is onderdeel van het 22e Voedings- en Gezondheidscongres. Vooraanstaande sprekers zullen de meest recente wetenschappelijke bevindingen delen en de praktische toepassingen toelichten.

 • 4th International Conference Quality of Grain, Flour and Bread

  - The 4th International Conference Quality of Grain, Flour and Bread will take place from 25-27 November 2019 in Moscow at the International Industrial Academy.

 • Slotdag Alterbake

  - De slotdag van het onderzoeksproject Alterbake vindt op woensdag 11 september plaats. Dit project heeft de afgelopen 2 jaar de toepassingsmogelijkheden van alternatieve granen in de ontwikkeling van innovatieve bakkerijproducten onderzocht. Alterbake is een samenwerking tussen Universiteit Gent en Hogeschool Gent.

 • Ontbijt overslaan gerelateerd aan hoger risico op diabetes type 2?

  - Een recent onderzoek laat een associatie zien tussen het overslaan van het ontbijt en een verhoogd risico op diabetes type 2. Hoe zit dat precies? Wat betekent ‘associatie’? En versterkt dit het advies om goed te ontbijten? Wij bekeken de studie en delen graag onze bevindingen met u.

 • Onderzoeker Peter Weegels: ''Eigenlijk kun je brood een superfood noemen.''

  - Brood is belangrijk voor de inname van goede voedingsstoffen als vezel, eiwit, vitamine en mineralen. En het zal ook in de toekomst een belangrijke plaats innemen in een gezond voedingspatroon. Dat blijkt uit een pas gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.