MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeOver broodBroodsoortenEuropese broodsoorten

Europese broodsoorten

Brood is al eeuwenlang onderdeel van het dagelijks leven in Europa. Het is ‘ingebakken’ in onze cultuur. Brood biedt ons belangrijke voedingsstoffen, bouwstoffen en energie. Brood is overal en voor iedereen beschikbaar. Zo heeft elk land in Europa zijn eigen broodsoorten, smaken en tradities. Geen andere plek op aarde kent zoveel variatie in brood als wij in Europa. Denk maar aan de baguette in Frankrijk, de ciabatta in Italië en natuurlijk de sandwiches en pistolets aan onze zondagse ontbijttafel. En waar culturen en tradities samenkomen, ontstaan nieuwe soorten en wordt geëxperimenteerd met nieuwe smaken.

Wist je dat…

… Keizerbroodjes vernoemd zijn naar de Oostenrijkse keizer Frans Jozef I? De kleine, harde gebakken broodjes kenmerken zich door een vijfdelige ster. Oorspronkelijk werd deze ster verkregen door het deeg te vouwen, tegenwoordig wordt de ster er ook wel ingedrukt met een speciale stempel.

… De Fransen niet de uitvinders zijn van de croissant? Volgens de legende komt de croissant oorspronkelijk uit Wenen. In 1683 was Oostenrijk in oorlog met Turkije. De Turken groeven een tunnel onder de stadsmuur. In de vroege ochtend, toen de bakkers aan het werk waren, sloegen deze alarm en de Turken werden verslagen. Om hun overwinning te vieren, maakten de bakkers broodjes in de vorm van een halve maan, het symbool op de Ottomaanse vlag. De croissant werd later heel populair in Frankrijk toen Koningin Marie-Antoinette de cultuur en gewoonten van Wenen meebracht naar Parijs.

… Knäckebröd eigenlijk ‘breekbrood’ betekent? De bekende Zweedse cracker is meestal gemaakt van roggemeel. Het wordt kort en heet gebakken en daarna gedroogd. Daardoor is het lekker krokant, en omdat er door het drogen bijna geen water in zit, blijft knäckebröd lang houdbaar. Vooral vroeger was dat best praktisch.

… Brood een symbool van het leven is? In de geschiedenis van de mensheid is brood altijd een symbool van het leven geweest. Brood is een belangrijk basisvoedsel dat de vier basiselementen verenigt: aarde (graanteelt), water en lucht (bereiding en fermentatie van het deeg), en vuur (bakken). Brood is zo nauw verwant aan het leven van de mens dat het aanleiding heeft gegeven tot talrijke uitdrukkingen zoals “broodnodig”, “brood op de plank hebben”, “een kruimeltje is ook brood”, “iemand het brood uit de mond nemen”, …

… In heel wat Europese landen zijn de winterfeesten de hoogdagen van feestbrood. Allerzielen, Allerheiligen, Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen kennen elk hun eigen tradities op het vlak van brood, koek en gebak. Denk maar aan de driekoningentaart, het Kerstbrood en de speculoos met Sinterklaas, …