Over brood

In dit informatieve hoofdstuk lees je alles over het ontstaan van brood, hoe het bereid wordt maar ook wat erin zit. Denk aan de ingrediënten, voedingsstoffen en voedingswaarde. 

Ook komt de opbouw van de graankorrel aan bod en de verschillende graan- en broodsoorten. Kortom, een erg interessant hoofdstuk!

Geschiedenis

Graan is naast vlees en peulvruchten de meest complete energie- en nutriëntenleverancier. Het komt al eeuwen in ons voedselpakket voor. Leer meer over de geschiedenis van brood!

Tips om brood langer vers te houden

Deze tips zorgen ervoor dat je brood langer vers blijft en zijn smaak en structuur behoudt.

Bereidingsproces

Van meel tot brood: leer hoe brood bereid wordt aan de hand van foto's.

Ingrediënten

De belangrijkste ingrediënten in brood zijn meel, water, een rijsmiddel en zout.

Graankorrel

De graankorrel is de basis van brood. Het is juist de gehele korrel die alle waardevolle voedingsstoffen bevat.

Graansoorten

Van elke graansoort en van heel veel gedroogde zaden of pitten kan meel voor brood worden gemaakt. De meest voorkomende meelsoort is wel die van tarwe.

Broodsoorten

Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood, volkorenbrood en meergranenbrood. Daarnaast onderscheiden we nog kleinbrood, luxebrood, stokbrood en desembrood.

Voedingsstoffen

Brood bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Het is een leverancier van koolhydraten, voedingsvezels, eiwit, B-vitamines en mineralen.

Voedingswaarde

Bekijk hier de voedingswaarden van verschillende soorten brood per 100 gram of per portie.

Dit is wat je over brood moet weten!

Wil je weten wat er in brood zit, welk brood het gezondst is en hoeveel brood je mag eten?