MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeNieuwsKinderen leren hoe duurzaam en gezond brood is tijdens Kids Climate Conference

Kinderen leren hoe duurzaam en gezond brood is tijdens Kids Climate Conference

Op het refrein van het speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde broodlied: ”Versgebakken sneetjes Goud”, liepen de kinderen tijdens de Kids Climate Conference in Peer België de polonaise door de tent. Een groot succes! Het thema van de conferentie was “je bent wat je eet”. Kinderen leerden onder andere dat brood niet alleen gezond is, maar ook een duurzaam product in de voedselketen! Tenslotte geeft brood een relatief lage CO2 (carbon)voetafdruk

 

Over Kids Climate

De Kids Climate Conference (KCC) is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en Center Parcs. Het is gestart in 2012 met als doel één van de belangrijkste duurzaamheidsevenementen in Duitsland, Nederland en Vlaanderen te worden. Drie dagen lang zijn er workshops, presentaties, bekende personen en muziek. Dit alles met als doel om 190 jonge deelnemers (8 tot 14 jaar) uit Nederland & Vlaanderen en hun vaders en moeders te inspireren om duurzame oplossingen te bedenken die bijdragen aan een leefbare aarde. De 14 winnende stellingen zullen aan verschillende parlementen en beleidsmakers in Nederland en Vlaanderen worden aangeboden.

Sneetjes goud

Met het speciaal voor de conferentie geschreven broodlied “Versgebakken sneetjes goud” vertelt Instituut Brood en Gezondheid wat brood voor ons en onze planeet betekent. Immers, brood is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. 

Het Instituut Brood en Gezondheid ziet graag dat kinderen weten hoe brood wordt gemaakt, met voornamelijk lokale granen uit België en Nederland en  de ons omringende landen Duitsland en Frankrijk. Het wordt lokaal geteeld, vermalen en verwerkt tot brood. En dat het eigenlijk uit slechts enkele eenvoudige ingrediënten bestaat: water, bloem of meel, zout en gist of desem. Lekker lokaal, weinig ingrediënten en daarmee duurzaam.

Zelf brood bakken

Het mooist vonden de kinderen het om zelf brood te maken. Tot twee maal toe kregen ze van bakker Ives en bakker Jan een deegje dat ze één keer zorgvuldig moesten kneden (om zuurstof in het deeg te krijgen), waarna het deeg verder ging rijzen. De tweede keer mochten ze er 3 seconden hard op slaan. Bakker Ives legt uit: de gist in het deeg laat “scheetjes” waardoor er koolzuurgas in het deeg komt. Na een tijdje moet het koolzuurgas uit het deeg geslagen worden, om plaats te maken voor nieuwe zuurstof die de gist nodig heeft. Op die manier kan het broodje verder rijzen tot het de gewenste grootte heeft, om daarna de oven in te kunnen gaan.

Ook Kim Clijsters kwam in de stand een deegje kneden, zie ook het filmpje op VTM.

Kathou Wagemans van Instituut Brood & Gezondheid  voelde zich zeer vereerd dat het Instituut partner van de Kids Climate Conference mocht zijn. “Om zoveel kinderen over brood te vertellen en het hun zelf te laten kneden en proeven, is in één woord geweldig.”

Leuke ideeën voor de toekomst

Kathou was ook één van de juryleden die de duurzame ideeën van de groepjes mocht beoordelen: “Er waren heel veel leuke en goede stellingen van de kinderen. Ik was aangenaam verrast over de kwaliteit en originaliteit. 

Eén sprak mij bijzonder aan: een kookboek maken voor voedingsrestjes. Vanuit Instituut Brood en Gezondheid besteden wij ook aandacht aan het hergebruik van oud brood. Het is een bekend gegeven dat mensen brood het liefst vers eten. Wanneer het niet meer knapperig is gooien ze het liever weg, en dat is jammer. Ik denk dat het maken van een dergelijk kookboek of van een website met recepten heel nuttig is. Vanuit Instituut Brood en Gezondheid zullen we het initiatief zeker willen ondersteunen.”

Al met al was het een geweldig weekend, ondanks de regen. Als partner van de Kids Climate Conference 2017 wenst Instituut Brood en Gezondheid alle aanwezige kinderen en ouders toe, dat zij vol met nieuwe ideeën verder kunnen werken aan een duurzame wereld.

Ook het Instituut Brood en Gezondheid weet wat haar op het gebied van duurzaamheid te wachten staat: heel veel ideeën ontwikkelen om oud brood te verwerken.

Instituut Brood & Gezondheid vzw werkte ondermeer samen met de partners Musical On Stage vzw, La Lorraine, Dossche Mills en Mill&Mix voor dit event. En via het concept  Proef de Tijd werden heerlijke broden aangeleverd om ter plaatse te proeven.