Basisprincipes voedingsdriehoek

De aanbevelingen volgens de actieve voedingsdriehoek steunen op drie basisprincipes: evenwicht, matigheid en variatie.

Bron: Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ)

Evenwicht

De actieve voedingsdriehoek bevat negen groepen voedingsmiddelen onderverdeeld in zeven essentiële groepen, een restgroep en een beweeglaag. Evenwichtig eten betekent dat er dagelijks uit de zeven essentiële groepen van de actieve voedingsdriehoek voedingsmiddelen worden opgenomen, in de juiste verhouding. Er moet dus in verhouding meer uit de grote en minder uit de minder grote groepen worden gegeten. 

Matigheid

Binnen elke groep voedingsmiddelen worden de aanbevolen hoeveelheden best gerespecteerd. Dat geldt zeker voor de top van de voedingsdriehoek en de kleinere groepen, maar ook voor de andere: al staat een voedingsmiddel bekend als gezond en passend in een evenwichtige voeding, te veel is te veel.

Variatie

Niet alle voedingsmiddelen uit dezelfde groep bevatten dezelfde soorten en hoeveelheden voedingsstoffen. Daarom is niet alleen variatie tussen de verschillende groepen, maar ook binnen dezelfde groep noodzakelijk. Elke groep bevat immers een enorme keuze aan voedingsmiddelen.